De temperatuur ’s nachts niet of een beetje lager zetten kan alleen met (zeer) goede isolatie. Anders verlies je teveel warmte en is je laagtemperatuurverwarming niet efficiënt genoeg.
Het uitzetten van de vloerverwarming tijdens de nacht of bij afwezigheid heeft zowel voordelen als nadelen. Hieronder vind je een overzicht:
Voordelen:
- Energiebesparing: Door de vloerverwarming uit te zetten wanneer deze niet nodig is, kun je energie besparen.
- Milieuvriendelijker: Minder energieverbruik betekent ook een lagere CO2-uitstoot, wat beter is voor het milieu.
- Langere levensduur van het systeem: Door de vloerverwarming niet continu te laten werken, kan de slijtage van het systeem verminderen, wat mogelijk de levensduur verlengt.
Nadelen:
- Langere opwarmtijd: vloerverwarming heeft vaak meer tijd nodig om op te warmen dan traditionele radiatoren. Als je de verwarming uitzet, kan het langer duren om de gewenste temperatuur te bereiken wanneer je deze weer aanzet.
- Oncomfortabele temperatuur: als de vloerverwarming uit staat, kan de vloer koud aanvoelen, wat niet comfortabel is. Dit leidt tot een kouder huis, wat niet prettig is bij terugkomst of bij het opstaan.
- Vochtproblemen: in slechter geïsoleerde ruimtes kan het uitzetten van de verwarming leiden tot vochtproblemen. Koude oppervlakken veroorzaken condensatie, wat kan leiden tot schimmelvorming.
Mogelijke schade aan materialen.
Door de temperatuurschommelingen zal het constant aan- en uitzetten van de verwarming kunnen leiden tot krimpen en uitzetten van gevoelige materialen, zoals houten vloeren en meubels, hetgeen schade kan veroorzaken.
Milieucentraal geeft hierover het volgende aan:
Vloerverwarming geeft een prettige constante warmte af, maar warmt (veel) trager op dan radiatoren en convectoren. Vooral een systeem met een gegoten dekvloer reageert traag vanwege de grote massa.
Daarom kun je de temperatuur ’s nachts beter niet te veel verlagen: doe je dat wel, dan duurt het ’s ochtends te lang voor het prettig warm is. Zet de thermostaat ’s nachts 1 of 2 graden lager dan overdag. Een systeem met een dekvloer van
gipsvezelplaat warmt wat sneller op: je kunt proberen of je de thermostaat ’s nachts op 3 tot 4 graden lager kan zetten: check of het ’s ochtends snel genoeg warm is.
Wij komen tot de volgende conclusies:
Het uitzetten van de vloerverwarming tijdens de nacht of bij afwezigheid, hangt af van verschillende factoren zoals het type vloerverwarming, de isolatie van je huis en ook hoe lang je weg bent. Voor korte afwezigheden (één dag) kan het verstandiger zijn om de temperatuur iets lager te zetten in plaats van de verwarming helemaal uit te zetten. Voor langere periodes (zoals een vakantie) kan het uitzetten van de verwarming wel energie besparen, maar zorg ervoor dat je huis niet te koud wordt om problemen zoals vocht of schade te voorkomen.
Gemiddeld geven wij een advies van 15 graden voor een gemiddeld geïsoleerd huis (label B en C). Voor een goed geïsoleerd huis (label B en en A) kan een lagere temperatuur worden genomen.
Aanbevolen blijft om het eerst zelf te testen voor je langere tijd afwezig bent.